AFHUGGET HOVED INDLEDTE KRIMISERIE PÅ NU FEM BØGER

I november 2022 udkom femte og sidste bind af den anmelderroste krimiserie om Manus Albino, skrevet af tvillingerne Søren og Morten Ellemose. Det hele startede med en makaber drøm om et afhugget hoved i en jadegrøn rejsekuffert.

Krimiseriens gennemgående tema er fortællingen om menneskers ondskab, og om de kræfter, der må tilvejebringes for at kæmpe imod.

”Det er en elementært spændende krimi, men serien er skabt i spændingsfeltet mellem det enkelte menneske og dets kamp mod indre og ydre dæmoner og den ondskab, der i sidste ende kan vælte os alle. Udfaldet af den kamp er langt fra givet på forhånd, og det gør det særligt spændende for en forfatter at dykke ned i den fortælling.”

Det hele startede med en drøm. Og ikke bare en drøm om at skrive, men en helt konkret drøm. Tilbage i 2010 boede tvillingerne Søren og Morten i Ørting, en lille by syd for Odder. En tidlig morgen opsøgte Søren sin tvilling vedrørende en drøm, han netop havde haft.

”Jeg kan sjældent huske mine drømme, men denne havde sat sig så fast, at min tvilling skulle hjælpe med en tolkning. Drømmen var særdeles livagtig, idet jeg gik rundt i en penthouselejlighed i København. I et af rummene stod en jadegrøn rejsekuffert, og da jeg åbnede låget, fik jeg øje på en krop og et afskåret hoved … men hovedet og kroppen passede ikke sammen,” erindrer Søren.

Morten havde ingen anelse om, hvad det var, men udbrød spontant: ”Det er en bog, og vi skal skrive den sammen!”

Du kan se et klip fra krimimessen 2017, hvor vi taler med Bogfidusen om tankerne bag serien.

Det var sådan, det hele startede. Med en drøm om en penthouselejlighed og et afhugget hoved. I dag, næsten 12 år og 2.234 sider senere, er tvillingernes krimiserie om Manus Albino omsider fuldbragt. Ingen af tvillingerne anede dengang, at den makabre drøm skulle blive til en pentalogi af krimithrillere.

Udgivelsen af femte og sidste bind er en både overvældende og lidt vemodig fornemmelse. Skabelsen af serien har nemlig kostet både blod, sved og tænders gnidsel for såvel forfattere som seriens karakterer.

”Undervejs har vi begge fældet mere end en enkelt tåre, og ikke mindst med seriens afsluttende bind 5. Det er uhyre vemodigt at tage afsked med det persongalleri, vi begyndte at skabe for mere end 12 år siden, men nu skal det ud til læserne og have nyt liv,” fortæller Morten Ellemose.

Corona spændte nær ben for sidste bind

Med udgivelsen af det femte og sidste bind i serien sættes der et længe ventet punktum for den fortælling, tvillingerne sammen indledte i 2010.

Vi har fået hundredvis af opmuntrende kommentarer og henvendelser fra læsere af de første fire bind i serien, der savnede en afrunding af fortællingen. Den er her nu,” siger tvillingerne, der hele tiden har arbejdet efter en samlet skriveplan for de to sidste bind i pentalogien.

Coronakrisen væltede næsten forlaget. I foråret 2020 blev vi ramt af samme problemer som resten af bogbranchen. På få måneder mistede forlaget omsætning for mere end en halv million kroner i returbøger, annullerede forlagsaftaler, aflyste bogmesser og foredrag samt et stop for indkøb til biblioteker. Vi isolerede os med vore familier og knoklede på, men vi måtte øse vand ud af båden dag og nat og slukke ildebrande. Færdiggørelsen af Dannebrogs fald måtte derfor udskydes. Da vi troede, stormen var forbi, fik vi begge Covid19 og måtte arbejde på halv kraft i flere uger. Søren døjer stadig med senfølger. Reelt anede vi ikke, om bind 5 nogensinde kunne blive færdigskrevet, som tingene stod. Tilværelsen havde nær spændt ben for os og for bogen. Men nu er den her!

Begge tvillinger var derfor tydeligt lettede, da de i oktober måned kunne sende bogen til tryk og gå i gang med forsalget.

”Vi udgiver vores bøger på eget forlag, og med det følger en sværm af opgaver – også efter sidste punktum er sat i selve bogen. Lige nu bruger vi tid på at få forudbestillingerne pakket og sendt ud til læserne. Familie er indkaldt til at hjælpe med at pakke bøger og få slæbt kasser til posthuset,” siger Morten Ellemose.

Bøgerne findes i trykt udgave, som ebog og lige nu er lydbogen ved at blive lavet hos Esben Hansen, som også har indlæst de første fire bind i serien.

Vi elsker trykte bøger, men det digitale marked fylder mere og mere. Vi har et ønske om at være der hvor læserne og lytterne er, så historierne kan komme ud til så mange som muligt. Vi har brugt 12 år på at skabe serien, og den største glæde er når læsere og lyttere vil bruge tid i vores univers. Større løn har ingen forfatter fået,” slutter Morten Ellemose.